鋒狂德意志Week5.2 – 新天鵝堡 (Neuschwanstein)

有做過些少資料搜集嘅你應該知道,如果你係想去埋高天鵝堡嘅話,去富森(Fussen)絕對絕對係一日遊,千萬唔好諗住6個鐘頭搞得掂。

I now recap in English: If You Want to Visit the Hochenschwangau As Well, Do Not Think It as a Half-day Trip, Otherwise You Will Fuck Yourself Up Very Badly.

有曬攻略,知道點去嘅朋友可以走嫁啦,我已經講左最簡要嘅心得你聽。以下係相加整個遊記。

講笑啫,我都會講下點去同有咩注意嘅,如果唔係篇野好齋無咩字睇嫁。

點樣去?

新天鵝堡(Neuschwanstein) 同高天鵝堡(Hochenschwangau)係富森隔離大概10分鐘車程。由慕尼黑坐火車去富森大概2個鐘嘅車程,再係車站旁邊轉巴士(73或者78號巴士)就到,如果係想去曬兩個城堡嘅朝早睇一個晏晝睇一個就最fit啦。

千其唔好咁傻豬就咁買來回票,因為一張Bayern Ticket就可以照顧曬你當天來回慕尼黑同富森嘅所有交通工具(包括坐巴士來回天鵝堡果兩程),依家仲可以用DB個App買電子飛,咁就唔洗一朝早趕頭趕命去到車站對住部機篤一大輪都未無出到飛。另外要注意嘅係,有張平D嘅飛叫Regio Ticket,呢張野只限搭DB所有RE級或以下嘅車,但唔包市內交通(上述所講嘅巴士同U-bahn等等),唔好諗住貪平幾歐就狗衝Regio Ticket啦。

Bayern Ticket 一張可以最多5個人用,越多人一齊除番開就越平,所以約埋一齊去啦。

幾時去?

注意,Bayern Ticket 係有使用時限,平日星期一至五九點後生效直到夜晚六點(六點後要另外買一張Bayern Ticket Nacht),星期六日就一張Bayern Ticket 全日生效。如果平日出發嘅朋友要留意啦,因為慕尼黑去富森嘅車係每個鐘頭嘅53分開車(拿,呢個係2016年嘅班次,最好就自己上DB再confirm一次),咁我要趕8點53分嘅車,Bayern Ticket咪用唔到囉?呢個時候就要用多幾蚊買一張單程短途車票保平安:由Hbf出發下一個最近嘅站係Pasing,大概7分鐘車程,張短途車飛就係用黎補番呢段時間嘅車程,到9點咪可以光明正大拎番張Bayern Ticket被人查飛囉,個concept好簡單啫,我就唔多解釋啦。

受惠於網絡發達,依家唔洗排隊買飛咁曬時間嫁啦;呢度就可以訂飛,入場時間可以任你揀,職員就會安排番最接近你想參觀嘅時間。但係呢度有個陷阱就係,售票處果邊一般預番時間俾你上山(上新天鵝堡大概40分鐘路程),所以佢地會限你係指定入場時間前最遲60分鐘一定要攞飛,逾時不候。

簡單D講,你預計嘅參觀時間同你諗住出發嘅時間就係:

出發時間+搭車到富森需時(~2小時)+由富森坐巴士到天鵝堡需時(~10分鐘)=最遲攞飛時間

最遲攞飛時間+60分鐘=第一個城堡參觀時間

點解講到去天鵝堡好似咁複雜咁呢?因為去天鵝堡就係充滿計算同夾天時地利人和嘅一日遊,如果你係求其有車去到先再排隊買飛等入場嘅即時行動派,到時買到D唔靚嘅Time Slot唔好話我無提你。

由售票處行去兩個地堡嘅指引 (https://www.hohenschwangau.de/926.0.html)
由售票處行去兩個地堡嘅指引 (https://www.hohenschwangau.de/926.0.html)

 

真係遊記

高天鵝堡(Hochenschwangau),係巴伐利亞國王路德維希一世嘅避暑山莊。路德維希二世嘅童年就係呢度過。
高天鵝堡(Hochenschwangau),係巴伐利亞國王路德維希一世嘅避暑山莊。路德維希二世嘅童年就係呢度過。
新天鵝堡(Neuschwanstein)
新天鵝堡(Neuschwanstein),全名新天鵝石城堡,係路德維希二世嘅行宮之一。全城堡上上下下加埋有360間房,其中只有14間房依照設計完工,其餘346間因為國王在1886年逝世而未能完成,在他死後的七個星期城堡就向公眾付費開放。是德國境內受拍照最多的建築物。也是最受歡迎的旅遊景點之一。 另外提提你,新天鵝堡據聞就係迪士尼城堡Logo嘅原型。想望到、影到、攞到個feel,就要上埋Marienbrüke 啦。

兩個城堡嘅參觀時間都係都係半個鐘頭搞掂,而城堡與城堡之間嘅入場時間相隔兩個鐘頭,預你上山落山、去Marienbrüke睇天鵝堡全相乜乜乜,岩岩好夠時間。而另外唔好嫌我無咩相俾你睇啊,因為城堡Hall Tour期間係嚴禁拍攝。乖乖地,將啲靚野留係腦海算啦。

 

呢張係因為巴士遲開,番到富森已經走左班車。唯有係富森行陣,等下班車。
呢張係因為巴士遲開,番到富森已經走左班車。唯有係富森行陣,等下班車。

有興趣嘅朋友,可以去鋒狂德意志 JonWHDeutschland 俾個Like同Follow我, 又或者可以直接Follow我個Wordpress。
想睇更多呢幾日嘅相,可以去我Facebook album鋒狂天鵝堡 (Fussen)度睇嫁。
Flickr: 鋒狂德意志 Deutschland Working Holiday

Advertisements

Author: Jonathan Lee

90後港大新鮮失業生 (Fresh Graduate), 一畢業就失業 唔識死唔認命 一口唔咸唔淡無尾音德文, 出走德國Working Holiday一年 係光怪陸離嘅香港拉番我嚟現實之前 堅離地一次

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s