德意誌

鋒狂德意志Week 31 (偽)吉野家牛肉飯

上次講完整叉燒,今次講下(偽)吉野家牛肉飯 Continue reading “鋒狂德意志Week 31 (偽)吉野家牛肉飯”

Advertisements

鋒狂德意志Week 27 掛住屋企嘅味道 – 焗爐焗叉燒

人在外,唔多唔少會掛住屋企嘅食物,我都唔例外。曾經向自己誇下海口咁話,點都唔會掛住香港啲食物乜乜乜。起初都做到意粉,沙律,凍肉,面包,粟米片等等等等。但係慢慢,總係有啲魔鬼係你前右纏住你,叉燒就係其中一樣。

Continue reading “鋒狂德意志Week 27 掛住屋企嘅味道 – 焗爐焗叉燒”

鋒狂德意志Week 25 黑森林都有歡樂卡?

啲人成日都話識滑雪一定係去法國或者瑞士滑雪,你識滑就係囉。否則你唔止曬左個人同個假,直頭浪費埋座雪山。如果係咁,你不如去黑森林滑雪好過啦。黑森林滑雪絕對有非一般嘅享受,我話嘅,事關黑森林張歡樂卡。

此歡樂卡不同彼歡樂卡,呢張歡樂卡大人細路都岩用,Hochschwarzwald Card (高黑森林卡)。
因為黑森林一年四季都有各種各樣室內戶外活動,所以渣住呢張卡幾時都會用得著。

Continue reading “鋒狂德意志Week 25 黑森林都有歡樂卡?”

鋒狂德意志Week 24 之去旅行去到盡

過到黎德國之後第一次長旅行,去左足足一個月有多,先發現plan行程同點樣plan當中係有大智慧,而且用咩途徑去book車船飛機同住宿更加係一門學問。如果你同我講Expedia同Airbnb兩個咪搞掂曬囉,我只能夠講:少年, 你太輕了。

Continue reading “鋒狂德意志Week 24 之去旅行去到盡”

鋒狂德意志Week 20 意大利人擦牙一定用呢隻牙膏

話說肥仔花決定咗係返香港之前再去一次意大利+南法,所以我地兩個去完冰島一個轉身就搭車落意大利。
而我地意大利/南法行程大概就係: 羅馬->拿波里->梵帝崗->羅馬->佛羅倫斯->比薩->尼斯->摩納哥->康城->米蘭番慕尼黑
意大利除咗拿波里之外其他地方我都其實係重遊久地,所以都無咩特別好寫,反而想寫一支牙膏。

Continue reading “鋒狂德意志Week 20 意大利人擦牙一定用呢隻牙膏”

鋒狂德意志Week 17 – 19 冰島追極光之旅

其中一個我黎Working Holiday嘅目標就係睇北極光, 原本想諗住去芬蘭睇, 只係陰差陽錯飛左黎冰島睇, 仲要真係睇到噃.

如果你係facebook click 入黎嘅, 應該開左Youtube聽緊首歌,未?
快啲聽住黎睇呢篇文啦: Sigur Rós – Hoppípolla

Continue reading “鋒狂德意志Week 17 – 19 冰島追極光之旅”

鋒狂德意志Week 12.1 跟住大隊睇Tegernsee

一般人旅行玩慕尼黑,或多或少會去骨灰級嘅景點 – Königsee(國王湖)。但係香港一如啲本土旅遊網站、雜誌,有啲必去紫薯芝士流心拉絲隱世任食,無人介紹或者當地人帶/叫你去,你係唔識去。所以去慕尼黑,識去一定去Tegernsee(泰根湖)。

Continue reading “鋒狂德意志Week 12.1 跟住大隊睇Tegernsee”